17/12/12

Recerca Científica - Extraescolar a l'IES El Vern (VI)

Darrera sessió abans de Nadal!!!

Avui ha estat un dia llarg però molt profitós per l'activitat extraescolar. Avui... no m'he oblidat de les claus!!!

Sense més preàmbuls que la presentació de la darrera activitat i que s'ha de tenir coses preparades per fer de cara a les properes festes, cada grup ha començat a treballar. En el meu cas m'he dedicat, després de fer una reunió ràpida amb cada un, als grups que necessitaven laboratori. Els resultats de la reunió han estat els següents:
  • Càncer: vam estar, amb l'Estel, realitzant l'estudi d'electroforesi d'agarosa amb les mostres d'ADN que havia a la nevera. Primerament, en el temps de l'activitat va fer algunes de les fotos dels materials que mancaven el darrer dia.
  • Astronomia: s'ha entregat la càmera fotogràfica per a la realització d'imatges d'alguns astres, com a complement de l'estudi experimental. D'altra banda, es van definir alguns aspectes que quedaven en dubte per la part experimental, una vegada finalitzada la primera part, amb la definició si vivim o no en un forat negre. Es va quedar que l'experiment de l'estudi de velocitats que tenen els cossos quna "entren" en l'espai d'un forat negre es faria al CosmoCaixa. Per tant, s'havien de posar en contecta amb el centre i comentar si podrien assistir-hi per fer un estudi, en cas de tenir aquesta activitat. Aquest és un vídeo mostra que vaig fer al Parque de las Ciencias de Granada, fa dos anys.


  • Periodisme: s'ha seguit amb el tractament estadísic de les portades estudiades. S'ha comprovat la possible resposta del periodista J.G.Albalat de El Periódico. S'ha confirmat i s'espera tenir una data i hora de trobament a la seu del diari.
  • Fastfood: s'ha analitzat els resultats objtinguts de les proves de Fehling realitzades a les tres mostres de pa i s'han apuntat els resultats. Posteriorment s'ha seguit amb el redactat de l'informe i la preparació de noves proves i experiments de cara a la sessió d'aquesta setmana ja que l'alumnat de 4t té una sèrie d'hores per millorar la part experimental. Es preten repetir una vegada més la prova de Fehling per tenir una rèplica de resultats i estudiar el poder calorífic de diferents dietes a partir dels components més característics.
  • Fotografia: s'ha seguit amb el desenvolupament de l'informe i la preparació de les tres jornades de dimarts, dimecres i dijous. En aquest sentit, demà dimarts es muntarà la càmera, dimecres s'anira a fer fotografies amb les dues càmeres, l'analògica i la estenopeica, i el dijous s'analitzaran les fotografies obtingudes.
  • Alcohol: després de definir que l'estudi dels paramecis no es fara durant aquestes festes per la dificulat en el seu cultiu i que es concentraran esforços en les dafnies i bacteris, s'ha pujat al laboratori per fer un simulacre de sembra i de tractament dels organismes en mostres d'alcohol. En primer lloc s'ha mostrat com es fa una sembra de bacteris sobre plaques de Petri; posteriorment s'ha mesurat volums adequats per posar-los en les plaques de Petri on s'estudiaran les dapfnies. S'ha determinat que per a uns 15 ml d'aigua amb dafnies, es pot posar uns 10 ml de mostra de substància alcohòlica. A partir d'aquestes dades, s'ha mostrat la concentració d'alcohol que tindria cada mostra mesurant el volum d'alcohol pur a partir del percentatge (%) que té la mostra segons l'etiqueta del producte i del volum total de mostra; és a dir, a partir del percentatge d'alcohol en volum (%v).
Després de les 17:30 h, quan tothom s'ha anat, he tornat amb l'Estel per continuar l'experiment de l'electroforesi, una vegada que s'ha solidificat el gel d'agarosa en la capsa de metacrilat. Seguint el protocol que ens va donar el CRG, hem estudiat les mostres d'ADN i hem finalitzat amb el revelatge d'aquestes. El resultat del procediment es pot veure, a continuació, en aquesta seqüència fotogràfica:

Funcionament del gel


Preparació del revelat


Neteja del revelador Resultat final del gel


L'objectiu és fer més imatges durant els propers dies quan l'agarosa s'hagi aclarit una mica més per mesurar el desplaçament de cada una de les seqüències d'ADN.

Tot plegat va finalitzar cap a les 19:30 h.

Per ser la darrera sessió de l'any no ha estat malament i sí molt profitosa. Ens tornem a veure el dia 14 de gener.


Bon Nadal i Any Nou!!!




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada