6/11/12

Nova recerca i visita al Centre d'Oftalmologia Barraquer

Ahir a la tarda vam visitar el Centre d'Oftalmologia Barraquer, a Barcelona.

Dues noies de segon de l'ESO de l'Escola Salesiana "Mare de Deu dels Dolors", la Mar i la Raquel, han començat un projecte sobre la visió, concretament, sobre mapes de camp visual i visió estereoscòpica. Aquest projecte presenta tres àrees d'estudi:
  • Estudi poblacional: anàlisi d'una població sobre aspectes relacionats amb la visió (ajudes, malalties...).
  • Estudi dels mapes de camp visual i de lectura: mitjançant la utilització d'un disc de camp visual, es mesurarà els angles de visió i de lectura, sense gir, i, posteriorment, es dibuixarà els camps visual i de lectura amb especial atenció en el camp on hi ha visió i lectura estereoscòpiques.
  • Estudi de la visió estereoscòpica: mitjançant la utilització d'un esterescopi muntat per elles i d'uns tests d'esteresocopia, es valorarà el grau de visió estereoscòpica d'aquesta població. Es vol generar una escala que relacioni l'agudesa visual amb la possibilitat de veure una imatge 3D a l'esterescopi. També s'utilitzarà el mètode de Howard-Dolman, molt intuitiu per fer el càlcul de l'AVE (Agudesa Visual Estereoscòpica).

En realitat, el treball és la continuació d'un que es va fer fa tres anys per part de la germana d'una d'elles, juntament amb tres companyes seves, sobre camps visuals i de lectura, i que van participar a l'Exporecerca Jove de l'any 2010 amb un gran èxit (veure treball,  >>)

La Raquel i la Mar al
Centre Oftalmològic Barraquer
Per determinar la validesa i sentit del nou estudi, es va demanar una visita i asessorament per part d'aquest prestigiós centre de recerca en oftalmologia. Ens vam posar en contacte amb el sr. Jordi Prats, cap de Marquèting i RRPP del centre. Finalment, ahir vam fer aquesta activitat portant part del material ja fet per les noies, destacant principalment els mapes de camp visual i de lectura que ja han fet a algunes persones voluntàries.

Vam ser rebuts per la Sra. Emma Pons, especialista en ortòptica i, posteriorment, amb el Sr. Gómez Pardo,  especialista en camp visual. Pel que respecta a la primera persona, la que vam estar més temps, ens va explicar què vol dir ortòptica i que implica veure en 3D en relació amb la visió estereoscòpica. Vam utilitzar diferents tests per mesurar aquesta capacitat com el de Titmus (>>) o l'estereograma (>>), eines que vam demanar un possible prèstec per fer proves a algunes de les persones estudiades.

La Raquel utilitzant el Test de Titmus La Mar amb un test d'estereogrames


La Mar i la Raquel,
amb el Dr. Gómez Pardo,
just abans de fer un mapa
de camp visual amb la
màquina Octopus
Finalment, després de quasi una hora, vam anar a veure al Sr. Gómez Pardo, ja conegut per l'estada que van fer les noies del primer treball al Centre Barraquer. Ens va explicar què és un camp visual i com es calcula. Actualment es fa mitjançant un aperell anomenat Octopus (>>, PDF), tot computeritzat, i que permet tenir un mapa de camp visual de 30º respecte del centre pupil·lar i al llarg dels 360º de gir ocular. Els resultats s'obtenen en un programa que valora la qualitat de la visió per colors. Aquest sistema substitueix al clàssic Perímetre original de Goldmann (>>), analògic i que avasta la totalitat del camp visual ocular humà.

Cap a les 19:30 h vam sortir del centre i es va finalitzar la visita.

L'experiència que es pot extreure crec que és molt positiva i ens permet d'ampliar els coneixement d'aquesta àrea de l'oftalmologia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada